De Haagse Passage (2014)

In opdracht van het vastgoed ontwikkelingsbureau Multi Corporation BV te Gouda ontwierp Désirée Tonnaer in 2013 een afsluithek voor het expeditieterrein van de Haagse Passage aan de Nieuwe Marktstraat in het centrum van Den Haag.

Afmetingen

De hoogte is 2,80m, de totale lengte is 18m.

Opening winkelcentrum De Passage

18 september 2014

Het imposante gebouw van de Nieuwe Haagse Passage is ontworpen door de in New York gehuisveste architect Bernard Tschumi. De vormgeving van Tonnaers hekwerk is bepaald door de schrifture van haar eigen handschrift. Den Haag, als zetel van ons parlement, Den Haag als Koninklijke Hofstad. De bronzen reliëfs verwijzen naar de allure van een Koninklijke poort. De reliëfs verbeelden een blad en twee zaaddozen. Doorgesneden zaaddozen tonen een organisatiestructuur van waaruit zaden ontwikkelen, groeiend naar het licht.

Het gebouw van architect Bernard Tschumi oogt voor de kunstenares als een gesloten doos welke is opengebroken door glazen ‘kijkers ‘; deze hebben een organische vormgeving. Alle fysieke bewegingen in het winkelcentrum, annex hotel, zijn door onderzoek, vooraf bepaald. Als mieren in hun habitat volgen de bezoekers het verwachtte bewegings en handelingspatroon. De structuur is gedetermineerd. De glazen ‘kijkers’ van de gevel van de Nieuwe Haagse Passage vormen de openingen naar buiten: zij zoeken het licht, het zicht naar buiten, en absorberen de buitenwereld. Als een zaaddoos vormt het gebouw een bakermat voor ontwikkeling en groei. De bronzen reliëfs, aangebracht op het expeditiehek verbeelden twee zaaddozen van typisch Nederlandse planten; De dagkoekoeksbloem en het Mierenbroodje. Het verweerde bronzen blad duidt op het cyclische van groei en afsterven.

Den Haag

Multi Corporation BV